Reportage: door de aankomsthal in Barcelona

Terwijl een actie wordt voorbereid om de restanten van de gisterenochtend gecrahste Airbus A320 (vlucht 4U 9525) te bergen, werden nabestaanden van de inzittenden op het vliegveld in Barcelona opgevangen. Carlijn Teeven was dinsdag in Barcelona. Een reportage.

Groepjes van twee, drie, vier mensen lopen aankomsthal 2 binnen. Een ouder echtpaar, een vader met een klein meisje op zijn arm, een gezin met twee puberjongens. Hevig snikkend, elkaar stevig omarmend of juist heel kalm, met de handen voor het gezicht, om de tientallen camera’s in de hal te ontwijken. Een rij agenten van de Spaanse politie baant een weg voor ze vrij, naar buiten.

Zo gaat het al urenlang op El Prat, het vliegveld van Barcelona waarvandaan dinsdagochtend 150 passagiers en bemanningsleden op het vliegtuig naar Düsseldorf stapten. Ze gingen op bezoek bij vrienden of familie, hadden een zakenafspraak of gingen terug naar huis na een uitwisseling met Catalaanse leeftijdsgenootjes. Maar in Duitsland kwamen ze nooit aan. Rond 11.00 uur stortte het vliegtuig neer in de besneeuwde Franse Alpen. Alle inzittenden kwamen om.

Familie uit de buurt van Barcelona werd opgevangen in een zaaltje op het vliegveld. Rond het middaguur reden de eerste auto’s het afgeschermde terrein op. Een enkeling stond na een uurtje weer buiten, anderen zaten dinsdagavond laat nog altijd in de zaal. In totaal werden er 150 mensen opgevangen.

Wat daar binnen verteld is, laat zich ongeveer wel raden. Een team van negen hulpverleners van het Rode Kruis was aanwezig voor psychische hulp, een ambulance stond buiten klaar voor degenen die het slechte nieuws ook lichamelijk niet aankonden. Wie wilde, werd met de bus naar een hotel in de buurt gebracht. Bij een deel van de familieleden zou DNA zijn afgenomen om de slachtoffers makkelijker te kunnen identificeren.

Om van de opvangzaal naar buiten te komen, moet de familie eerst een stukje door de aankomsthal. Vluchten vanuit heel Europa zijn veilig geland, zo geeft het informatiebord aan. Venetië, Londen, Rome, Amsterdam, Eindhoven: allemaal op tijd. En tierra,geland. Behalve de drie vluchten van Germanwings die rond zeven uur in Barelona hadden moeten landen: die zijn minstens anderhalf uur vertraagd.

 

foto_prat

Meer teksten van mijn hand voor de website van HP/De Tijd vind je via deze link.