Carles Puigdemont is dé inspiratiebron voor een prijswinnende Netflix-serie

Na zes seizoenen komt er een einde aan de hitserie House of Cards. Scriptschrijvers die voor een volgende politieke serie nog om inspiratie verlegen zitten, kunnen wel even vooruit met Carles Puigdemont. De ontslagen president van Catalonië weet de spanning in Spanje in ieder geval al weken vast te houden.

Een menigte van 300.000 Spaanse unionisten verzamelde zich afgelopen zondag in het centrum van Barcelona. Puigdemont, a prisión! galmde het door de straten van de Catalaanse hoofdstad: Puigdemont, de cel in! Puigdemonts tegenstanders uit de landelijke en regionale politiek werden door hun aanhangers als popsterren onthaald en Viva España klonk keihard door de speakers.
Een surrealistisch beeld. Waar zulke grote demonstraties in Barcelona de afgelopen jaren toch vooral het toneel van de Catalaanse separatisten waren geweest, werd nu met honderdduizenden Spaanse vlaggen gewapperd. De ‘stille meerderheid’, zoals de pro-Spanje demonstranten zichzelf presenteerden, was opeens zo stil niet meer.

Het beeld staat gebrand op het netvlies van Carles Puigdemont. De vorige week vrijdag afgezette regiopresident beleefde ongetwijfeld zijn meest onstuimige maand oktober ooit. De gebeurtenissen van de afgelopen vier weken moeten voor inspiratieloze scriptschrijvers van Netflix-series als een geschenk uit de hemel zijn gekomen.

Aflevering 1: het referendum
Met het politiegeweld dat op zondag 1 oktober werd gebruikt tijdens het door Madrid als illegaal beschouwde referendum, leek ‘Puigdi’ een troef in handen te hebben. Het geweld werd breed veroordeeld en er bestaat geen twijfel dat die gebeurtenissen ervoor hebben gezorgd dat de afgelopen weken méér Catalanen dan voorheen onafhankelijk van Spanje verder wilden.
In acht genomen dat veel mensen niet naar de stembus zijn gegaan omdat het referendum door de Spaanse regering niet werd erkend, stemde 90 procent van de kiezers vóór een onafhankelijk Catalonië.

De toenmalige regiopresident liet op 3 oktober weten dat het ‘een kwestie van dagen’ zou zijn tot de onafhankelijkheid zou worden uitgeroepen, maar dat moment liet even op zich wachten. Precies een week later, toen Puigdemont sprak in het parlement, hield Spanje de adem in: zou het vandaag dan gaan gebeuren? Maar de spanning werd er niet minder om. Puigdemont schortte de onafhankelijkheid op, op voorwaarde dat de Spaanse regering de dialoog met hem zou aangaan. Daar wilde Madrid echter niets van weten.

Aflevering 2: plotsklapse onafhankelijkheid
Ruim twee weken verstreken er, waarin niemand echt leek te weten wat er zou gaan gebeuren, en wanneer. Tot afgelopen vrijdag, toen ‘Puig’ – tot grote verbazing van velen – eenzijdig de onafhankelijkheid uitriep. Zijn aanhangers vierden feest met bier en vuurwerk op het plein voor het regeringsgebouw in de hoofdstad van ‘de republiek’. In verschillende gemeentes werd de Spaanse vlag van het gemeentehuis gehaald.

Maar Madrid maakte een abrupt einde aan de feestvreugde door het Catalaanse parlement te ontbinden, de regionale regering te ontslaan en verkiezingen in Catalonië uit te roepen voor 21 december.

Dé vraag die iedereen gedurende het weekend bezighield, was of Puigdemont maandag ‘gewoon’ op zijn werk zou verschijnen. Onderstaande foto die hij maandagochtend op Instagram publiceerde, deed even vermoeden van wel. De foto werd genomen vanuit het regeringsgebouw.
De tekst gaat hieronder verder.

Aflevering 3: de vlucht
In de loop van de dag werd echter duidelijk dat hij helemaal niet in Catalonië was, noch in een ander deel van Spanje. Toen hij in België bleek te zitten, draaide de geruchtenmachine overuren. Zou hij politiek asiel gaan aanvragen?

De Belgische staatssecretaris Theo Francken had afgelopen zaterdag gezegd dat Catalanen die zich politiek bedreigd voelen, asiel kunnen aanvragen in België. Bovendien kwam maandagavond advocaat Paul Bekaert in beeld als raadsman van Puigdemont. Bekaert verdedigde eerder een Baskisch echtpaar dat zich had ingelaten met de afscheidingsbeweging ETA.

Voor scriptschrijvers was een president in ballingschap natuurlijk wel een spannende wending geweest. De politicus liet dinsdagmiddag – op de laatste oktoberdag van 2017 – echter weten géén asiel aan te vragen in België. Als reden om met vijf ministers naar Brussel te vertrekken noemde hij ‘het rustig kunnen uitleggen wat er in Catalonië gebeurt’. In Spanje worden de ontslagen politici vervolgd voor rebellie, waar maximaal 30 jaar gevangenisstraf op staat.

Wordt vervolgd…
Of ‘Puigdi’ lang in België zal blijven is de vraag. Vooral nu het Spaanse hooggerechtshof hem en dertien anderen heeft opgeroepen om donderdag voor de rechtbank in Madrid te verschijnen. Doet hij dat niet, zou Madrid Brussel kunnen vragen om uitlevering. Op 5 december begint de verkiezingscampagne. Ook de komende weken beloven heel wat inspiratie te gaan bieden voor wat zomaar een boeiende Spaanse serie zou kunnen opleveren.