Wat nou concurrentie? Correspondenten Argentinië slaan handen ineen
Een nieuw land, nog niet veel sociale contacten en geen collega’s om mee te brainstormen of om op vrijdagmiddag een borrel mee te drinken; het leven van een beginnend correspondent kan best eenzaam zijn. Dat was voor Peter Scheffer en Remi Lehmann, beide gevestigd in Buenos Aires, de reden om een collectief op te richten. Studio Baires bestaat sinds september 2013.
Met zijn Argentijnse liefde als belangrijkste reden, verruilde Peter zijn baan bij Omroep West in 2011 in voor een bestaan in Buenos Aires. Hij kon aan de slag voor dagblad Trouw en daar kwamen al snel opdrachten voor RTL Nieuws bij. Sinds 2013 deelt hij samen met Remi Lehmann, die onder andere voor De Persdienst schrijft, een kantoor in de hippe wijk Villa Crespo. In oktober vorig jaar sloot Bas Voorwinde zich bij het duo aan.
Hoe is Studio Baires tot stand gekomen?
Peter: “Via Twitter. Ik postte regelmatig wat over de politiek van president Kirchner en daar reageerde Remi vaak kritisch op: hij vond dat ik sommige zaken onderbelicht hield. Als je het allemaal zo goed weet, zei ik, dan moet je het hier zelf maar eens komen proberen.”
Remi studeerde Politicologie, liep tijdens zijn opleiding stage bij de Nederlandse ambassade in Venezuela en specialiseerde zich in de politiek van de toenmalige president Hugo Chávez. Argentinië was altijd al een van zijn favoriete reisbestemmingen. “Op de dag dat ik na een vakantie in Argentinië terugkwam in Nederland, ging Chavez dood en werd ik door allerlei media benaderd. Toen vervolgens ook de toenmalige correspondent van De Persdienst voor onbepaalde tijd naar New York ging en voorstelde dat ik zijn werk zou overnemen, besefte ik dat de sterren niet veel gunstiger zouden komen te staan en ben ik naar Buenos Aires vertrokken.”
Het collectief werd al gauw uitgebreid met een derde man, maar Thomas Seegers besloot vorig jaar om toch terug naar Nederland te gaan. Afgelopen oktober deed Bas Voorwinde zijn intrede in het kantoor. Bas, opgeleid als documentairemaker, is op het moment van het interview op vakantie in Nederland.
Wat zijn de voordelen van samenwerken?
Peter: “We delen bronnen, informatie en soms zelfs een opdrachtgever, als de ander het even te druk heeft. Ook is het enorm voordeel om samen te kunnen sparren over onderwerpen. We praten elke ochtend samen over de actualiteiten en we discussiëren en analyseren regelmatig terwijl we een biertje drinken. Je wordt er scherper van, ook omdat we het zeker niet altijd met elkaar eens zijn.” Remi: “De kwaliteit van ons werk is verbeterd. Je leest het stuk van de ander nog even na, geeft tips, of pept elkaar op als het allemaal even niet wil lukken.”
Peter: “Voordat ik samen met Remi de Studio begon, voelde ik me wel eens eenzaam. De meeste correspondenten zijn eenpitters, maar ik kon er moeilijk aan wennen. Ik miste collegialiteit.”
De mannen werken regelmatig samen aan items voor televisie. Terwijl Peter de presentatie op zich neemt, doen Remi en Bas de productie en het camerawerk. In sommige gevallen schrijven Peter en Remi over hetzelfde onderwerp ook nog eens allebei voor hun krant. Op die manier kan aan één reportagereis best wat worden verdiend.
Reizen als investering
Maar dat werkt niet altijd zo. Peter: “Soms reizen we ook puur om contacten te onderhouden. In Latijns-Amerika werkt het niet om mensen te overvallen door een camera op hun neus te zetten en te gaan draaien. Voordat iemand gaat praten, moet je flink investeren, eerst het vertrouwen winnen. Als mensen zien dat je goede bedoelingen hebt en het niet alleen doet voor het geld, zullen ze veel eerder bereid zijn je hun verhaal te vertellen. Het komt wel eens voor dat we nog geen honderd euro per persoon overhouden aan iets waar we dagen werk aan hebben gehad.”
In verafgelegen, onbekendere gebieden, maakt het drietal wel eens gebruik van lokale fixers. Peter: “Denk aan vlaktes in Patagonië of het dunbevolkte zuiden van Chili. Onze ervaringen zijn zeer positief: er zijn ontzettend veel goede journalisten in Zuid-Amerika en die doen heel belangrijk werk.”
Het feit dat Remi en Peter op freelancebasis werken, betekent dat het soms best wat moeite kost om hun opdrachtgevers te overtuigen dat een bepaald verhaal of item gemaakt moet worden. Van onderlinge concurrentie is volgens de mannen echter geen sprake. Remi: “Daarvoor is ons publiek te verschillend. Meestal zijn we er zo uit wie welk verhaal maakt en met welke invalshoek.”
Zeven dagen per week
In het kantoor in Villa Crespo werd de laatste maanden zeven dagen per week gewerkt. Naast hun werk voor Nederlandse media, richtten de mannen zich tegenwoordig namelijk ook op producties voor Amerikaanse televisie. Peter: “Dat wordt over het algemeen beter betaald, maar er worden ook hogere eisen gesteld.”
Met voorlopig dus genoeg werk om handen, een Argentijnse partner en de beheersing van het onmiskenbare lokale accentje, lijken de mannen uitstekend geïntegreerd in het Argentijnse leven. Voor aspirant-correspondenten die in contact willen komen staan de heren absoluut open. “Stuur maar een tweet, je kunt zelfs stage komen lopen!”