De beste Nederlandse initiatieven op het MWC in Barcelona

Het paradepaardje van het Mobile World Congress in Barcelona is dit jaar ongetwijfeld de nieuwe (maar toch ook weer niet zo nieuwe) Nokia 3310. Maar behalve de herrezen Finse telefoonreus en welbekende Aziatische giganten als Samsung en Huawei, reisden ook tientallen Nederlandse bedrijven af naar het mobiele technologie-evenement in de Catalaanse hoofdstad. Vlak voor het eind van het congress bieden we een greep uit de slimste, duurzaamste en leukste initiatieven van Hollandse bodem.

Fairphone
We zijn massaal aan de smartphone (of aan die nieuwe Nokia natuurlijk), maar zodra er verhalen opduiken over een fabriek in China waar mensenrechten geschonden worden, of over productiemateriaal dat uit een omstreden Indonesische mijn komt, prefereren we toch dat eventjes niet te horen. Niet nodig, zeggen ze bij Fairphone. Dit bedrijf, opgericht door Bas van der Abel, biedt namelijk een eerlijke telefoon: gemaakt van eerlijke en duurzame materialen, onder goede werkomstandigheden (wel in China, overigens, maar fair). Als de camera, de batterij of het scherm stukgaat, kan de eigenaar de onderdelen zelf vervangen. Na een crowdfundingcampagne was de eerste versie snel uitverkocht. Tegenwoordig lopen er al 100.000 mensen rond met een Fairphone.

Travis the translator
Misschien spreekt u een aardig woordje Frans of Duits, maar staat u buiten Europa toch weer met de mond vol tanden. Travis the Translator is een klein apparaatje waar meer dan 80 talen in staan geregistreerd. U vraagt, Travis draait. Je selecteert een taal, laat je gesprekspartner in die taal iets zeggen en het wordt voor je vertaald in de taal naar wens. En dan andersom, uiteraard. Hoe vaker Travis wordt gebruikt, hoe beter hij wordt. Werkt zowel on- als offline en de batterij gaat 12 uur mee en met een ingebouwde gps. Klinkt als een uitkomst voor wie veel reist, maar de officiële lancering laat nog even op zich wachten tot juni. Hopelijk precies op tijd voor de zomervakantie dus.

Fuelling
Een niet-actieve werknemer kost de werkgever geld. Want: vaker ziek, zwak, et cetera. Meer sporten dus. Om dat te promoten, is er Fuelling. De app registreert hoeveel de gebruiker beweegt en in ruil daarvoor krijgt hij of zij een bepaald aantal punten. Met de verzamelde punten kun je weer producten kopen, die door jouw werkgever voor je kan betalen. Alleen te gebruiken wanneer de werkgever je heeft uitgenodigd (en je e-mailadres staat geregistreerd).

Minibrew
Laat het de mensen van Fuelling niet horen, maar het idee van Minibrew klinkt ons wel érg gezellig in de oren. Een soort koffiezetapparaat, maar dan voor bier. Elke 3,5 uur kunnen er vijf verse liters worden gebrouwen. De app helpt je op weg om het lekkerste bier samen te stellen en de hiervoor benodigde ingrediënten worden thuis afgeleverd. De Minibrew bestaat al een tijdje, maar bedenkers Olivier van Oord en Bart van de Kooij zijn vastberaden om ook de Spaanse markt – en rest van de wereld – te veroveren. Gelukkig houden de Spanjaarden wel van een slokje!

Closing the loop
Closing the Loop, gezeteld in Amsterdam, bekommert zich over e-waste: afval van elektronische apparaten. Alleen in China al verdubbelde het elektronisch afval tussen 2010 en 2015 tot 6,7 miljoen ton. Als dat spul niet goed en veilig wordt gescheiden en opgeruimd, kan dat leiden tot flinke milieuvervuiling en schade aan het menselijk lichaam. De innovatieve sociale startup lanceerde op het Mobile World Congress het ‘Rethink Programme’. Voor elke mobiele telefoon die een bedrijf gebruikt, zal Rethink er één in ontwikkelingslanden redden van e-waste. In samenwerking met lokale partners in Afrika en Azië, creëerde Closing the Loop bedrijfjes om kapotte mobiele telefoons te verzamelen en hiermee de mobiele footprint te verminderen.