Volgens locals: Barcelona

De stad van Carlijn Teeven (26) heeft alles: zee, natuur, cultuur, eten en héél veel mensen om naar te kijken. Ze woont sinds 2013 in Barcelona, werkt daar als freelance journalist en deelt haar tips op barcelonatips.nl.

Waarom is Barcelona een te gekke stad om in te wonen?
“Barcelona heeft alles. In het centrum is het druk en valt er altijd wat te beleven, maar als je even op adem wilt komen ben je ook zo aan zee of in de bergen. Het is leuk dat de wijken van de stad onderling erg van elkaar verschillen, maar toch goed met elkaar verbonden zijn. Op mijn fiets ben ik altijd binnen een half uur waar ik wil zijn. En ik zou bijna de zon vergeten, die hier gelukkig bijna altijd schijnt.”

Wat doen hippe Barcelonezen het liefst?
“Vermout drinken, marktjes afstruinen en urenlang brunchen of lunchen met vrienden. In de zomer worden er door luxe hotels populaire pool- en cocktailparty’s georganiseerd, waar je hip en zongebruind Barcelona aantreft. Door het mediterrane klimaat speelt het leven zich hier grotendeels buiten af. Mijn geld gaat hier dan ook altijd op aan eten en drinken buiten de deur.”

In welke buurt woon je?
“In Sant Pere, grenzend aan de populaire en trendy wijk El Born. Bij mij om de hoek zit de versmarkt Santa Caterina, waar ik in het weekend graag mijn boodschappen doe en daarna een biertje en tapa’tje bestel aan een van de barretjes in de markthal. Ik werk in Eixample, de wijk die eind negentiende eeuw werd aangebouwd. Het is er wat chiquer dan in het oude centrum, maar ik blijf me vergapen aan de prachtige modernistische gebouwen.”

Wat doe je na het werk?
“Barcelona nodigt uit om veel te eten en drinken, en dat doe ik dan ook het liefst. Maar voor de welkome balans is het gelukkig ook een stad waar je lekker sportief bezig kunt zijn. In Nederland kostte het me moeite om mezelf naar het park te slepen voor een rondje hardlopen, hier doe ik het met plezier. Aan het strand wordt er gerend, gesurft, gezwommen en getraind aan de gymtoestellen. Op lazy dagen is het trouwens ook erg vermakelijk om al die spierbundels van een afstandje te bekijken.”

Wat doe je verder in het weekend?
“Ik neem mezelf voor om elk weekend minstens een nieuw barretje of winkeltje te ontdekken en dat lukt meestal wel. Verder leent de stad zich uitstekend om gewoon ergens te gaan zitten met een blikje drinken en lekker mensen te kijken. Een van de favoriete bezigheden van vrouwelijk Barcelona is knappe skaters spotten op het plein voor het MACBA, het museum voor contemporaine kunst in de hippe en multicultiwijk El Raval.

Welke straat moet je nemen?
Poble-Sec barst het van de pintxosbarretjes. Je krijgt er typisch Baskische broodjes “In de Carrer de Blai in de wijk in alle soorten, vaak voor een euro per stuk. Ideaal voor een kroegentocht!
Carrer del Parlament is dé straat van de hipsterwijk Sant Antoni. Uiteraard met de nodige eet- drink- en shopadresjes. In Carrer Verdi, in de gezellige wijk Gràcia, is het niet lang zoeken naar een leuk winkeltje. De bekendste straat van Barcelona is de Rambla, maar veel leuker en een stuk minder toeristisch zijn de Rambla’s van Poblenou, voor een terrasje of paella na een dagje strand, of die van Raval.”

BORRELTIJD
“Paradiso (Carrer de Rera Palau 4) is net open en zit goed verstopt achter een pastramibar in El Born. Op de kaart staan originele cocktails. Wil je trouwens een echt goeie cocktail drinken, op een toffe locatie, dan is het dakterras van het Historisch Catalaans Museum (Plaça de Pau Vila 3) ook een aanrader. Dansen op Latin en salsa kan bij Marula Café (Escudellers 49) of bij Bombon (Carrer de la Mercè 13), allebei in de gotische wijk. Jamboree aan het Plaça Reial (nummer 17) behoort ook tot mijn favorieten, zeker op donderdagavond. In de zomer kun je op zondag­middag naar Piknic Electronic, een fijn festival op de berg Montjuïc.”

HEEL SMAKELIJK ETEN
1. “De nachos van El Pachuco (Carrer de Sant Pau 110) zijn de allerbeste van de stad en worden in belachelijk grote porties geserveerd. Wil je een goede bodem leggen voordat je de kroeg induikt, dan lukt dat hier gegarandeerd.”
2. “De Argentijns-Italiaanse eigenaars van Tucco (Carrer dels Còdols 27) weten heel goed hoe je pasta maakt. Ik kom er regelmatig voor een groot bord verse ravioli of de vegetarische lasagne. Als toetje moet je de dulce de leche nemen.”
3. “Bar Mundial (Placa Sant Augusti Vell 1) is super Spaans: tl-verlichting, tapas, verse vis en serveersters die de bestellingen schreeuwend aan de keuken doorgeven. Mijn favoriet op de kaart zijn de auberginechips met geitenkaas en honing.”
4. “Hip en vegetarisch eten kan prima bij Flax&Kale, in een paar jaar tijd uitgegroeid tot een begrip in de wijk El Raval (Carrerdels Tallers 74B).”
5. “Ik ben gek op Aziatisch eten. Voor Indiase gerechten ga ik het liefst naar Bombay Spicy (Carrer de Sant Pau 16-18). Gado Gado (Carrer de l’Or 21) heeft een Thais-Indonesische keuken.”

DESIGN SLAAPT FIJN
Aan de voet van de Montjuïc ligt het gaaf ingerichte boetiekhotel Brummell (Carrer Nou de la Rambla 174). Is je budget niet toereikend? Het winkeltje met woonitems is sowieso de moeite. Casa Bonay (Gran Vía de les Corts Catalanes 700) is ook niet bepaald goedkoop, maar heeft ontzettend stijlvolle kamers en bovendien een geweldig dakterras waar je ook mag komen als je niet in het hotel overnacht. CASABONAY.COM The Hipstel spreekt eigenlijk voor zich: een hip hostel in de wijk Eixample (Carrer de València 266). Betaalbaar en stijlvol.”

TILL YOU DROP
“Vintage shoppen kan goed in Barcelona. Mijn favoriete shops zijn Holala, met meerdere vestigingen in El Raval, en de pas geopende Texas Thrift Store in Sant Antoni. Tweedehands shoppen kan ook goed op de Lost&Found Market, die in de winter wordt gehouden in de hallen van treinstation Francia en ’s zomers aan het strand van La Barceloneta. Op zoek naar iets speciaals dat wat meer mag kosten? Bij Nuovum (Carrer Pintor Fortuny 30) verkopen ze kleding van upcoming designers. NUOVUM.COM Ivori is een piepkleine winkel in El Born (Carrer dels Mirallers 7), met alleen kleding van ontwerpers uit Barcelona aan de rekken.”

Link naar Blendle

Things to do in Barcelona